Scriptie

Voeding & diëtetiek

Scriptie bij Arts en Zorg

maart 2019 – maart 2020 

 

Vanaf maart 2019 t/m maart 2020 ben ik bezig geweest met mijn afstudeeronderzoek. De opdrachtgever was Shanna de Kleer, diëtist bij huisartsenpraktijk Arts en Zorg. Arts en Zorg is een keten van gezondheidscentra verspreid over heel Nederland en bestaat sinds 2005. Er zijn in totaal 20 locaties, waarvan 6 in Den Haag. Bij Arts en Zorg kun je terecht voor onder meer de huisarts, de fysiotherapeut, de apotheek en psychologische zorgverleners. Afhankelijk van de locatie kun je er óók terecht voor de diëtist, fysiotherapeut en sportcoach.

Gedurende mijn stage bij Arts en Zorg (sept. 2018 – jan. 2019) heb ik meegewerkt aan een grootschalig prevalentie-onderzoek naar ondervoeding onder het patiëntenbestand van Arts en Zorg. Dit betrof de locaties in Den Haag/Rijswijk. Uit dit onderzoek bleek dat de prevalentie-cijfers van ondervoeding in deze regio hoger lagen dan de cijfers die andere Nederlandse onderzoeken (in andere regio’s) lieten zien. Dit was voor mij (en voor Shanna de Kleer) een zeer goede reden om mijn scriptie aan dit onderwerp te wijden. Shanna wilde graag weten wat de verschillende disciplines van Arts en Zorg kunnen doen om de zorg rondom ondervoede patiënten te verbeteren, en wel zodanig dat de prevalentie van ondervoede patiënten omlaag gaat.

De titel van mijn afstudeeronderzoek luidt als volgt: “Hoe de disciplines van huisartsenpraktijk Arts en Zorg (regio Den Haag/Rijswijk) het (be)handelen met betrekking tot ondervoede patiënten kunnen optimaliseren: een kwalitatief onderzoek.” 

Datum van verschijnen: 23-03-2020

De opdrachtgever heeft mijn afstudeeronderzoek beoordeeld met een 9. De beoordeling van de Haagse Hogeschool betrof een 7. Mijn scriptie heb ik in november 2021 verdedigd. Hiervoor heb ik een 7 gekregen.

Omdat de opdrachtgever om geheimhouding van het onderzoek vroeg, is mijn scriptie niet te vinden in de HBO-kennisbank en ook niet op deze website. Indien u mijn scriptie graag wilt inzien, kunt u contact met mij opnemen.