Woonzorgcentrum Driehoorne | onderzoek en voorlichting
Jaar 1
In mijn eerste jaar heb ik een praktijkopdracht gedaan in woonzorgcentrum Driehoorne (Alphen aan den Rijn), waarbij ik in de rol van onderzoeker en voorlichter kroop. Ik heb een onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van bewoners van het woonzorgcentrum. Naar aanleiding van dit onderzoek heb ik een voorlichting gegeven over goede voeding voor ouderen.
Ik heb onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van bejaarden en naar hun kennis over voeding. Dit heb ik onder meer gedaan door een enquête te houden onder 100 bewoners. Naar aanleiding van mijn onderzoek heb ik op vrijdag 27 mei 2016 een voorlichtingsbijeenkomst gehouden voor ongeveer twintig ouderen. Na deze voorlichting heb ik brochures uitgedeeld die ik zelf had gemaakt. Ik heb mijn opdracht uitgevoerd onder begeleiding van mevrouw K. Blaauw, diëtiste bij VodiService. Onderaan deze tekst staan mijn Plan Van Aanpak, de enquête, de uitkomsten van de enquête, mijn brochure en een samenvatting van mijn voorlichting (op film). Verder staan daar ook de poster waarmee de voorlichtingsbijeenkomst werd aangekondigd alsmede de powerpointpresentatie die ik tijdens de bijeenkomst heb laten zien.
Voorlichting ‘Goede Voeding’
Er moet dus wat aan het bewustzijn op het gebied van gezonde voeding bij ouderen gedaan worden! Daarom heb ik een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor de bewoners van Driehoorne . (Ruim van tevoren had ik posters opgehangen in de openbare ruimten in Driehoorne om mijn voorlichting aan te kondigen, zie rechts.) Er kwamen ongeveer 20 bewoners naar de bijeenkomst. Ook heb ik een powerpointpresentatie gemaakt om tijdens de voorlichting te laten zien. (De poster en de powerpointpresentatie zijn hieronder te vinden.)
Tijdens mijn voorlichting kwamen vier onderwerpen aan bod: ‘vet’, ‘zout’, ‘vochtinname’ en ‘vezels’. Met betrekking tot al deze vier onderwerpen heb ik verteld wát ze in het lichaam doen, waarom je ze nodig hebt en waarom je toch zo op deze voedingsstoffen moet letten. Na elk onderwerp gaf ik adviezen omtrent de voedingsstofinname. Daarbij liet ik voorbeelden zien en besprak ik hoe mijn adviezen in werkelijkheid makkelijk gerealiseerd konden worden. De gebruikte informatie voor mijn voorlichting was evidence based en kwam voornamelijk uit de volgende bronnen: Understanding Nutrition, de Nederlandse Voedingsmiddelentabel en het Voedingscentrum. Na mijn voorlichting gaf ik aan alle aanwezigen een zelfgemaakte brochure. Daarin stond een samenvatting van al mijn gegeven informatie. De brochure was voornamelijk bedoeld als een handige leidraad bij het maken van keuzes in voeding. (Ik heb ook een stapeltje brochures in het restaurant neergelegd, zodat nog meer ouderen mijn adviezen kunnen lezen.)
De voorlichting was naar mijn gevoel echt een succes en iedereen was zeer enthousiast.
Boven: eerste en laatste pagina van de brochure ‘Goede Voeding’.
Boven: Hier geef ik de voorlichting aan de groep ouderen.
Boven: De flyer met de aankondiging van de voorlichting hangt op het prikbord in de grote zaal.
Boven: flyer met de aankondiging van de voorlichting.